Ungdomsledare på ett ungdomsläger

Att vara ledare på ett ungdomsläger är otroligt kul! Dels för att det är så härliga ungdomar och sen för att man lär sig så mycket och får erfarenheter. Men det är även tufft och man får gå igenom en del prövningar innan man nått fram till mållinjen.

En av de viktigaste sakerna för att ett ungdomsläger skall kunna fungera är att det finns några ledare. När dessa utsetts så börjar det som är näst viktigast – planeringen. Denna börjar man med tidigt, oftast strax efter jul och nyår om lägret är på sommaren, för att allt skall kunna fungera och för att man skall kunna ändra på något under tidens gång.

Planeringen börjar på ett planeringsmöte då alla ledare träffas någon stans i Sverige och bestämmer vem som skall göra vad och det är bra om man även då gör ett preliminärt program för lägret. Detta planeringsmöte brukar vara över en helg.

Efter det åker man hem och fixar allt man har bestämt skall göras och det är även viktigt att ledarna håller kontakten under tiden med varandra.

När lägret närmar sig är det bra om ledarna träffas igen under en helg för att se till så att alla har koll på allt eller att man hjälper varandra om någon kört fast.

Sen, när lägerveckan kommer bör ledarna var på plats ca 2 dagar innan för att fixa med allt. T.ex. köpa mat och lära känna stället. Sen när deltagarna har kommit är det viktigt att man som ledare har koll på allt och ser till så att alla mår bra och så att allt fungerar. Det är även viktigt att man tänker på att vara ”nära” deltagarna så att dom känner att dom kan komma och prata så fort det känns jobbigt t.ex. på grund av hemlängtan.

När lägret är slut och alla deltagare har åkt är kan det hända att man är väldigt trött men det är det värt. Man ångrar inte en enda sekund av sin tid som ledare även om det känts tufft i mellan åt. Man åker hem glad, nöjd och även lite stolt för allt man har gjort. 


Hör gärna av dig till Viktor om du är intresserad av att vara lägerledare!

Kontakta Viktor här.