Eliane med handdysmeli

Eliane
Eliane föddes 2003 med handdysmeli i vänster hand där hon saknar 3 fingrar. Ringfingret är mer eller mindre hel men tummen är kort och mjuk och saknar ben. Handflatan i övrigt är något mindre.

Eliane har ett bra grepp i sin hand och hon har inte behövt någon särskild habilitering men det var viktigt att börja aktivera handen hemma i tidig ålder för att bygga upp styrkan i armen och lära henne använda sin lilla hand.

Dysmeliteamet på Astrid Lindgrens Barnsjukhus funderade först en operation där man skulle flytta delar av en tå till handen för att förbättra greppet men ändrade sig. Det enda som man skulle kunna göra är att bygga upp tummen men först ville man hitta ett sätt som skulle vara tillräckligt bra för att motivera en operation. En potentiell operation borde också göras innan Eliane skulle fylla 5 år för att hon skulle hinna få igång motoriken igen innan skolstart.

Våren 2010 besökte vi handkirurgen på SÖS för att prata om Elianes ringfinger som vi upplevde som något stelare än vanligt. Det visade sig dock inte vara något problem men vi lämnade mötet med ett förslag på operation istället. Tummen skulle kunna byggas upp och förstärkas med hjälp av en mellanfalang från vänster långtå. Dessutom skulle skinnet mellan tummen och pekfingret tas bort för att på det sättet göra tummen längre. Med allt detta skulle Eliane få ett ännu bättre pinsettgrepp och större omfångsgrepp.

Vi bokade en ny tid hos handkirurgen i juni 2010 där vi beslutade om operationen. I slutet av oktober 2010 var det sedan dags för operationen som gick bra och hem fick vi en tjej som hade både vänsterhanden och -foten i bandage och satt i rullstol. Efter några veckor i rullstolen togs gipset i foten bort. Handen var gipsat totalt en månad och stiftet i tummen som höll tummen rak för bästa möjliga läkning togs bort efter ytterligare två veckor. För att tummen skulle bli riktigt bra fick Eliane en liten ortos för tummen att användas främst på nätterna några månader till.

Trots saknaden av så många fingrar klarar Eliane det mesta.

Titta på bilder från operationen.