Arthur med syndactyli och longitunel dysmeli

Arthur tummen upp

Arthur föddes 2003 med en liten hand med tre fingrar som även var sammanvuxna s.k. syndactyli. Han har tumme, pekfinger och långfinger. Arthur har en longitunel dysmeli, hans underarm är något kortare och handleden är smalare. Han har båda benen i underarmen och därför en helt normal armbåge och handled.

När Arthur var 1 år och 4 månader gjordes den första operationen för att sära på fingrarna. Då särade man på tummen och pekfingret. Det visade sig även att senorna inte låg som de skulle i handen men det rättade man till så gott det gick. Därför har han lite ärr som går ner i handflatan. Operationen gjordes på Södersjukhuset (handkirurgen) i Stockholm. Vi kom på morgonen och fick åka hem på kvällen. Sedan hade han handen i bandage i två veckor innan vi var tillbaka och tog bort stygnen och bandaget. Lite knappt 1 år senare gjorde vi nästa operation där man särade på pekfingret och långfingret. Det gjordes på samma ställe på samma sätt dvs vi kom på morgonen och kunde åka hem på kvällen.

Efter båda operationerna har det räckt att ge honom Alvedon 2-3 dagar efter operation och när han skall sova ytterligare någon vecka. Han brydde sig inte speciellt mycket om sitt bandage utan fortsatte som vanligt. Han var lite mer störd efter den andra operationen förmodligen för att han var äldre och kunde mer aktivt välja att inte använda handen. När vi tagit bort bandaget efter den andra operationen tog det ungefär en vecka innan han ”vågade” använda handen ordentligt.

I dagsläget när han är 10 år är hans lilla hand inte något stort problem alls. Han är lite svag och lite stel i vissa vinklar och lägen i tummen och pekfingret men han har ett förvånansvärt starkt nyp i tummen och pekfingret om man ber honom nypa dig i näsan.